Toscakaka (Tosca Cake)

Tid ca 1h
175 ° C

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0.5 dl mjölk

  • Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.
  • Sätt på ugnen.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker gärna med elvisp till en vit smet.
  • Vispa ner bakpulvret.
  • Häll på mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet.
  • (Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt.)
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 min.
  • Börja med tosca glasyren direkt efter du ställt in kakan på gräddning för den måste vara klar inom 25 min.

Glasyr:
100 g mandelspån
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

  • Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
  • Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter.
  • Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden glasyren blir varmare och börjar tjockna.
  • Det är viktigt att man håller koll på detta och inte har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt.
  • Så gå inte ifrån glasyren utan håll koll och rör om i den sakta och om du märker att det börjar fastna på botten.
  • Ta av kastrullen från plattan och sänk värmen rör om ordentligt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan efter en stund.
  • När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning och sedan är toscasmeten klar.
  • Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 20-25 min men om det är tid kvar på gräddningen så sänk plattan till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.
  • Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren
  • Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan (i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
  • Ta ut kakan och låt den svalna några minuter.
  • Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler.
  • Låt kakan svalna med toscaglasyren upp och lägg gärna formen ovanpå och/eller en bakhandduk.

 

Leave a Reply