Lussebullar

ca 35 st
Ugn 225 c°

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran (1 g)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14 dl mjöl

  • Häll jästen i en degbunke.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°c grader.
  • Häll degspadet över jästen.
  • Rör om så att jästen löser sig.
  • Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
  • Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.
  • Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. (Tänk på att stäng alla fönster o dylikt, så det inte kommer in någon kall luft, för då jäser degen inte).
  • Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut de.
  • Dela degen i 4 bitar.
  • Kavla degen tunt.
  • Vik ihop degen och skär i 2 cm strimlor.
  • Vrid strimlan till en skruv och lägg snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
  • Pensla med uppvispat ägg.
  • Garnera med russin eller med pärlsocker.
  • Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
  • Låt svalna på galler.

 

Leave a Reply