Har även gjort dessa, men brukar göra detta recept.
ca 35 st
Ugn 225 c°
- 50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 påsar saffran (1 g)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 14 dl mjöl
• Häll jästen i en degbunke.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°c grader.
- Häll degspadet över jästen.
- Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. (Tänk på att stäng alla fönster o dylikt, så det inte kommer in någon kall luft, för då jäser degen inte).
- Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut de.
- Dela degen i 4 bitar.
- Kavla degen tunt.
- Vik ihop degen och skär i 2 cm strimlor.
- Vrid strimlan till en skruv och lägg snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Garnera med russin eller med pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
- Låt svalna på galler.
1 thought on “Lussebullar”