ca 60 st
Ugn: 250°c
Vetedeg:
1 paket jäst (50 g)
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk nykrossad kardemumma eller ca 3 tsk finmald
0,5 tsk salt
13,5 dl vetemjöl
Utbak:
Smör
Malen kanel
Strösocker
Ägg
Pärlsocker
- Smula jästen i en bunke.
- Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
- Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätska, socker, salt, kardemumman och nästan allt vetemjölet, spara lite till ut bakningen.
- Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min
- Knåda degen i någon minut.
- Dela degen i 4 bitar.
- Kavla degen tunt.
- Täck hela med smör.
https://www.youtube.com/watch?v=qVzPKpNnCIU
- Lägg på kanel och socker. (Snåla inte)
- Vik ihop degen och skär i 2 cm strimlor.
- Vrid strimlan till en skruv.
- Vrid till en ros och se till att den öppna delen blir i mitten.
- Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min.
- Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.