Kanelrosor (Cinnamon pink)

ca 60 st
Ugn: 250°c

Vetedeg:
1 paket jäst (50 g)
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk nykrossad kardemumma eller ca 3 tsk finmald
0,5 tsk salt
13,5 dl vetemjöl

Utbak:
Smör
Malen kanel
Strösocker
Ägg
Pärlsocker

  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek.
  • Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
  • Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt resten av degvätska, socker, salt, kardemumman och nästan allt vetemjölet, spara lite till ut bakningen.
  • Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min
  • Knåda degen i någon minut.
  • Dela degen i 4 bitar.
  • Kavla degen tunt.
  • Täck hela med smör.

  • Lägg på kanel och socker. (Snåla inte)
  • Vik ihop degen och skär i 2 cm strimlor.
  • Vrid strimlan till en skruv.
  • Vrid till en ros och se till att den öppna delen blir i mitten.
  • Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  • Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.
  • Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min.
  • Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.

 

Leave a Reply